(lymf)Oedeemtherapie

Het lymfestelsel (lymfevaten en lymfeknopen) kan vergeleken worden met de bloedsomloop, maar dan vooral in de huid. Lymfeknopen bevinden zich bijvoorbeeld in de oksel en lies. Wanneer deze knopen aangedaan of verwijdert zijn, is de doorgang om vocht af te voeren gestremd. Het lymfevocht stagneert en hoopt zich op tot een zichtbare zwelling, waardoor een verminderde mobiliteit, pijn en ontstekingen kunnen ontstaan.

 

Behandeling

De oedeemtherapeut probeert de vochtopname door de lymfvaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Dit kan gebeuren door manuele lymfedrainage (massage), compressietherapie, lymfetaping en bewegingstherapie.

Compressietherapie is het aanbrengen van tegendruk in het oedeemgebied door middel van zwachtelen, het dragen van een therapeutische elastische kous of het dragen van een niet-elastisch verband. Lymfetaping is juist zeer rekbare katoenen tape met elastische vezels. Deze wordt onder spanning op de huid in het oedeemgebied aangebracht. De tape tilt de huid een beetje op, waardoor er net onder de opperhuid meer ruimte ontstaat voor de lymfevaatjes, die ervoor zorgen dat de lymfe uit het weefsel wordt opgenomen en afgevoerd.

Bewegingstherapie stimuleert de werking van lymfvaten, de afvoer van eiwitten uit lymfvaten en heeft een gunstige invloed op het gehele afweersysteem. De afvoer van lymfvocht wordt door beweging 5 tot 15 maal zo hoog. Buikademhalings- en ontspanningsoefeningen bevorderen de afvoer van lymfoedeem.

Roeland Saat is Oedeemtherapeut en kan u verder helpen.