GLA:D programma bij artrose Heup of Knie

GLA:D is ontstaan in Denemarken en staat voor ‘’Good Life with osteoarthritis in Denmark’’. Het programma bestaat uit voorlichting en een trainingsprogramma dat de patiënt helpt te leren omgaan met zijn of haar klachten aan heup of knie.

Heeft u heup- of knieklachten, neem dan contact op met ons of uw huisarts om te bespreken of u in aanmerking komt voor deelname aan het GLA:D programma.

Binnen de praktijk wordt het GLA:D programma begeleid door Elroy Vermeer en Camiel Meijer

Behandeling

Het GLA:D programma is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en bestaat uit voorlichting (filmpjes die u thuis kunt bekijken) en een behandelplan bij een aangesloten fysiotherapeut. Het behandelplan bij de fysiotherapeut zal ongeveer 6-12 weken duren en bestaan uit 12 sessies (intake/onderzoek/testen en ongeveer 10 trainingssessies). Iedere patiënt krijgt van de fysiotherapeut een persoonlijk trainingsprogramma.

Resultaten

Patiënten in Denemarken vertoonden direct na afloop van het programma al verbetering en na 12 maanden zelfs nog verdere verbetering. Deze verbetering bestaat uit minder pijn, minder pijnstillers hoeven nemen en een verbeterde kwaliteit van leven. Wanneer een patiënt nog steeds ernstige klachten blijft ervaren kan een operatie alsnog de juiste keuze zijn. Door middel van dit programma zullen naar verwachting minder mensen te vroeg naar het ziekenhuis verwezen worden voor een heup- of knieprothese. Zo’n prothese verbeterd de kwaliteit van leven, maar gaat gemiddeld tussen 15 en 20 jaar mee. Daarna zou een nieuwe operatie met meer complicatierisico moeten plaatsvinden waarbij vaak de resultaten ook minder positief zijn.