Fysiotherapie bij kaakklachten

Heeft u kaakklachten, zoals het niet goed kunnen openen van uw mond? Heeft u pijn rond het kaakgewricht, knappende of krakende gewrichten of pijnlijke tanden en kiezen? Uw klachten hebben mogelijk te maken met uw kaakgewricht en/of met de spieren van het kauwstelsel. Ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel.

Het kauwstelsel bestaat grofweg uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit. Bij normaal gebruik worden de kaken alleen belast bij het eten. De rest van de tijd horen de tanden en kiezen elkaar niet te raken en dienen de kaken ontspannen te zijn. Kaakklachten ontstaan vaak door overbelasting van de kaken, bijvoorbeeld door:

  • overmatig gebruik van kauwgom en nagelbijten
  • tandenknarsen en klemmen van de kaken, zowel overdag als ’s nachts tijdens het slapen
  • andere mondgewoontes als lipbijten, penbijten of tongpersen tegen tanden of gehemelte

Behandeling

Soms speelt stress een rol of zijn er andere lichamelijke aandoeningen zo kan je letterlijk en figuurlijk denken aan ‘doorbijten’ of je ‘verbijten’. De problemen kunnen echter ook vanuit het kaakgewricht komen. Een behandeling bestaat o.a. uit instructies hoe u de mond goed kunt gebruiken en ontspannen. Vaak krijgt u oefeningen mee voor thuis.

Roeland Saat is gespecialiseerd in het behandelen van kaakklachten.